Skip to main content

Današnji klinci su u stvari odrasli sa računarima u rukama. Oni ne koriste ekrane da bi buljili u njih, odnosno ne koriste ih pasivno, već imaju interakciju sa njima. Internet danas igra ogromnu ulogu u životima mladih, jer provode više vremena on-line nego gledajući TV.

Duane Sider, direktor za učenje u kompaniji Rosetta Stone, odgovara na pitanje „Koje su pedagoške prednosti elektronskog učenja?“

„Vjerujem da su ključna tri faktora: prilagođavanje, interaktivnost i uključenje.

1

Prilagođavanje

Ko god da je proveo neko vrijeme kao predavač u učionici, zna da je veoma teško prilagoditi ritam učenja svim učenicima. Dok neki shvataju gradivo odmah, nekima je potrebno da ponove nekoliko puta. Predavači ovdje imaju ograničenja u resursima kako bi pokušali da skroje gradivo po mjeri dvakog učenika. Ovdje E-učenje igra ključnu prednost i može pomoći predavačima: dobar sistem za učenje se prilagođava potrebama učenika, materijali su uvijek i svugdje dostupni, a u isto vrijeme učenici im mogu pristupiti kad to oni žele.
2

Interaktivnost

Jedna od glavnih prepreka za efektno učenje je pasivnost. Sadržaj koji se upija samo preko video instrukcija ili kroz predavanje rjeđe aktivira dugotrajnu memoriju učenika, jer ne postoji praktičan rad. Elektronsko učenje, s druge strane, nudi razne načine da uključi učenika u sam proces učenja. Npr. Rosetta Stone omogućava učenicima scenarije iz stvarnog života, zahtijevajući od njih da kroz interakciju usvoje znanje.
3

Uključenje

Tehnologija može stimulisati iskustva iz stvarnog života korištenjem alata za virtuelnu stvarnost kao što su simluacije ili tzv roll-play, odnosno igranje uloga. Ovo omogućava učenicima da vježbaju situacije iz stvarnog života u sigurnom okruženju, podižući im samopouzdanje.“

Preuzeto sa: http://www.rosettastone.co.uk/blog/what-are-the-educational-benefits-of-e-learning/

Ispod se nalaze primjeri elektronskih kurseva. Kliknite na bilo koji link da biste ih pregledali. Kursevi se otvaraju u novom prozoru.

Windows 7 – kurs za početnike

Zajednički projekat studenata na ljetnoj praksi u LANACO-u

Fizika za 8. razred

Zajednički projekat studenata na ljetnoj praksi u LANACO-u

English for Beginners – Level 1

Elektronski kurs za učenje osnova engleskog jezika